Mit navn er Thomas Lynge.  Jeg elsker at dykke ned i mine interesser, for blandt andet Gin og udforske dem til bunds. En rigtig entusiast.
|

En passioneret Gin entusiast

Mit navn er Thomas Lynge.  Jeg elsker at dykke ned i mine interesser, for blandt andet Gin og udforske dem til bunds. En passioneret entusiast.

Fra og Whiskey, til Gin renæssance

Jeg har igennem mange år gået skiftevis imellem at dyrke eller Whisky, indtil Gin fik sin helt store renæssance. Slut var det med ”grantræ”, ”Fyrreskov” og ”harpiks” opblandet i en bittersød undskyldning af en tonic.
Jeg har ikke nogen professionel uddannelse indenfor bartenderfaget.  Kun 3 års erfaring i en kollegiebar, hvor kvantitet frem for kvaliteten herskede. Efterfølgende har jeg brugt en del timer på den anden side af bardisken, i søgen på de specielle, autentiske og oplevelsesværdige etablissementer – hvor samme passion for godt drinks-håndværk blomstre.
Kort sagt så er jeg en autodidakt passioneret gin entusiast.
I dette indlæg vil jeg fokusere på hvordan jeg angriber en Gin&Tonic og tankegange bag hvordan jeg sammensætter smags- og visuelle indtryk, og forhåbentligt vil inspirere leg i barskabet.
Du kan se flere af mine kreationer på Instagram: @Thomas.Lynge

Thomas er gæsteblogger om alkohol og drinks
Mit navn er Thomas Lynge. Jeg elsker at dykke ned i mine interesser, for blandt andet Gin og udforske dem til bunds. En passioneret entusiast.

Selvfedme og om at omvende

Uden at det skal lyde som en selvfed serenade, så har jeg endnu ikke mødt en person der ikke var til gin, som jeg ikke har kunnet omvende. Indrømmet måtte jeg i visse tilfælde afvige fra min drink-hjørnesten, Gin&Tonic, og bevæge mig ud i en frugtig Gin Hass eller noget helt tredje for at omvende skepsissen imod Gin.

Gin&Tonic alsidighed – langt fra batterisyre og formaldehyd

En ‘GT’ i denne tid er så alsidig at den kan justeres til at passe til selv de mest kræsne smagsløg – med backup fra en Gin Hass eller to.
Gordons Gin og Schweppes Tonic vil i sammenligning smage som batterisyre opblandet med formaldehyd krydret med fortynder, når først man bevæger sig væk fra konsum hylderne.
Gin trenden har dog bevæget sig ud til de fleste afkroge, så selv en lille lokal købmand i tit og ofte  har noget nyt og spændende. Der fleste producenter er flinke til at skrive hvilke noter, smag, aroma og bærende elementer man vil finde i flasken.

Der er kun én forkert måde at drikke gin på

Som grundregel er der 2 hovetyper af gin, Dry Gin og Old Tom Gin. Dry Gin er den mest udbredte type og som navnet antyder ligger den i den tørre ende af spektret med tendens til mere skarp, spids og fokuseret smagsprofiler.
Old Tom er mere blød, rund, frugtig og blomsteragtig i smagsprofilen. Der er tale om to forskellige måder at destillere/inkorporere urter, frugter osv. Men det vil jeg ikke dykke mere ned i her, ellers ender vi med et maraton- blogindlæg.

Men regler er til for at blive brudt, og det gør sig i den grad også gældende i gin-verdenen. Som for eksempel med Malfy Gin der egentligt er Dry Gin men går all in på citroner, blodappelsin eller grapefrugt. Her får man virkelig en oplevelse for pengene og en atypisk gin der smager som står man midt i frugtplantagen i de nordøst italienske bjerge. Der er et utal af gin derude der bare venter på dig. Så snup en tur ned til din vin og sprit-pusher og tag dig en snak om hvad hylderne byder på. Der er kun én forkert måde at drikke gin på, det er at lade vær.

Gin&Tonic grundregel

Nåh tilbage på sporet. Som grundregel har en GT 3 kerneelementer, som alle skal bidrage i et afbalanceret forhold til at opnå en perfekt drink.

·       Gin
·       Tonic
·       /Pynt

Alle er vigtige, og lige så vigtigt er det at kende dem individuelt så man ved præcist hvad de har at byde på. Derfor smager jeg altid på sagerne enkeltvis så jeg kender hver komponent.
”Hvordan smager min gin rent og med lidt is/fortyndet?”, ”Hvordan smager min tonic?” og ”Hvordan smager, dufter de ekstra smagsgivere og pynt jeg vil bruge?”
For eksempel, vil jeg ikke sætte en kraftkarl af en gin sammen med en kraftig tonic, hvis jeg samtidig vil fylde glasset med kraftige urter og frugter. For mange smagsindtryk i glasset vil man hurtigt bliver overstimuleret eller direkte træt af sin GT. Balance er nøglen til enhver god drink.

Den gode smag kræver lidt matematik

Men frygt for at tabe alle de matematik forskrækkede, så betragt denne balance som et regnestykke der skal give 100% smag.
Har din gin 75% smag at byde på så dur det ikke at smide et mund-spark af en tonic på 80% smag i glasset. Det vil blive en overvældende oplevelse, som at have to høje 4 årige i glasset der skændes om den samme legoklods.
Ro på, ingen støj i glasset.

over tonic

Tit vil jeg favorisere over tonic, ikke fordi det styrker ens Instagram game, men fordi det både kan give smag, aroma og visuel stimulans. Hvorimod en tonic som udgangspunkt vil kunne leverer to af dem. Når tonic bliver sat ned på en 3. plads, og egentligt vil fungere som en formidler imellem Gin og pynt, vil jeg som oftest bruger en ganske almindelig Harboe Indian Tonic med den favorabel literpris på 5-6 kr. Den har et lækkert friskt afbalanceret forhold imellem sød, sur og bitter uden at være overdøvende. Den vil fungere perfekt til gin med delikate florale, citrus og frugt noter. Det sammen vil gøre sig gældende for Coop Tonic, der også fungere til de fleste gin.

Selvfølgelig kan en Small Batch Hand Craft, eller en speciel brygget tonic der passer præcist til den enkelte gin, være yderst delikat. Her efterlades der dog ikke meget plads til at lege med pynt og tilbehør. Jeg er nok også lidt for rebelsk indrettet, til at lade mig nøjes med kun at holde sig til den ene kombination som producenten mener er den rigtige. Jeg vil mere, vildere og noget helt specielt. Jeg har med en god kammerat afholdt tonic smagning, med det simple formål af finde den bedste partner til én specifik gin. Det endte for resten med en yderst mindeværdig aften, med en dobbelt regnbue osv. osv. osv…..

Guldkorn, og varm luft.

så som kan give en lækker aroma til sin GT. Men små mængder, og en kornstørrelse som ikke kan blokere eller ryge igennem sugerøret. Der kan ske 2 ting. En frustreret GT-modtager, eller i at de bruger sugerøret og peberkornet som pusterør!!  nu er det sagt.
og Hendricks Gin er en vidunderlig kombination, men virker selvfølgelig også i andre gin. Brug en tyndskræller, eller med sikker hånd en kniv til at skære tynde lange skræller af agurken og undgå midten med kernerne. De kan bidrage med en let bitter smag, hvor skrællen giver friskhed og sødme.
Krydderurter kan løfte din GT til uanede højder hvis de altså komplimentere dit valg af gin og tonic. Man kan vælge at underspille urten ved bare at placere den i glasset, eller gnide den rundt på indersiden eller/og kanten så man kun får noterne af urten.
Hvis der ønskes mere power, kan urten få en fast hånd at føle i form at smæk, vrid, klap eller men en kagerulle eller lignende kvases før den placeret i glasset.

Man kan vælge ikke at lade sin tonic stå alene. Man kan f.eks.  introducere lidt frisk frugtjuice af passionsfrugt, grapefrugt, granatæblesaft – eller mit hemmelige våben… Rosenvand og Appelsinblomstvand.
De sidstnævnte skal bruge med yderste forsigtighed da de uden problemer sparker alle andre smagsnuancer ud af glasset. Brug én enkelt dråbe, smag og gentag hvis nødvendigt.

Hamlet – og masser af is

Brug rigeligt med is til din GT. Et par smelter hurtigere end hvis glasset er fyldt og derved undgår man en uønsket fortynding af sin drink. Jeg plejer at fylde glasset med is som det første. På den måde  kan jeg se i hvilket forhold jeg fylder gin og tonic i efterfølgende.
Vi har alle oplevet klassikeren hvor en venlig sjæl vil lave os en drink, og starter med at fylde glasset 1/3 del op. Dernæst is – og til sidst 4 dråber mixer (sodavand, juice etc.).
Umiddelbart ikke den bedste drink man har fået. Og det er i stunden hvor man fylder munden med ren sprit –  meget svært at finde de rosende ord frem.

Som Hamlet sagde: ”At sugerør, eller ikke at sugerør”, tror jeg nok, så har dette valg også en indflydelse på hvordan din GT vil opleves. Kommer næsen langt nok væk fra herlighederne mister man utroligt meget af de samlede smagsindtryk. Sørg derfor at sugerøret, hvis absolutnødvendigt, er så kort som muligt.

Tre hurtige inspirations opskrifter.

Gin&Tonic med skivet Svensker (blåbær)

 

Gin&Tonic med skivet Svensker (blåbær)

Gin&Tonic med skivet Svensker (blåbær) Gin&Tonic med skivet Svensker (blåbær)

Jeg havde en forblændede lyst til at kombinere det friske og frugtige fra med en lignende gin. Hayman’s Gin stod på spring til at deltaget i forsøget, og resultatet blev fantastisk.

Skær de modne i skiver for at frigøre så meget smag, duft og farve som muligt. Placer dem i bunden af glasset og fyld op med is. Undgå at mose de skivede bær for meget da dette vil mudre din drink. Tilsæt gin efter temperament og top op med tonic.

Find dit yndlingssted, sæt dig ned, benene op og nyd din GT i fulde drag.

Gin&Tonic med Døds-Stjerne Anis og

Det var fredag og arbejdsugen trængte til at blive afsluttet med manér. Peberkornene trængte ligeledes til selskab så jeg fandt et par store stjerne anis frem. til næsen og anis som smagsforstærker. En sprængfarlig kombi i særklasse.

Find de største frem og vælg dem der ikke har sluppet eller åben skal. Så undgår du for meget fnuller der flyder rundt. Smid en eller flere stjerne anis i glasset med 4-8 udvalgte peberkorn. Tilsæt gin efter temperament og lad blandingen trække nogle minutter. Fyld op med is, top op med tonic.

Find dit yndlingssted, sæt dig ned, benene op og nyd din GT i fulde drag.

Gin&Tonic med Blue- og Blå-berry saft

Gin&Tonic med Blue-bær og Blå-berry saft

Jeg havde en lyst til noget sød, friskt og frugtigt. Jinzu Gin har en lækker note at kirsebærblomster og er generelt meget floral i sit smagsudtryk. Derfor ville jeg gerne parre den med en let frugt så det ville komplimentere hinanden. stod igen i skudlinjen men denne gang på to fronter: hele og saft.

Tag en pæn håndfuld og smid dem i en shaker, og giv dem tæv med en morter. Tilsæt gin og is. Shake til det hele er kombineret. Filtrer igennem en fin si i et glas med is. Tilsæt tonic efter smag og pynt med hele blåbær.

Find dit yndlingssted, sæt dig ned, benene op og nyd din GT i fulde drag.

Tak for din tid. Skriv endelig til Lindas Lækkerier hvis du har idéer eller forslag til emner jeg skal tage op.
Du er velkommen til at følge min Insagram profil, @Thomas_Lynge, for inspiration mm.
Be gin-vinsible, le-gin-dary and let the party be’gin!

 

Blot til info, er dette indlæg er IKKE sponseret eller støttet af de nævnte producenter

Andre opskrifter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *