Langtidsstegt dyrekølle, som er så mørt at du kan tygge det med øjevipperne.
| |

Langtidsstegt dyrkølle med tranebær, svampe, timian og sauce naturligvis

Langtidsstegt dyrekølle, som er så mørt at du kan tygge det med øjevipperne.

Mange er lidt bange for at give sig i kast med en dyrekølle, eller tænker at det nok kun er garvede jægere som gør sig  i den slags, men vildt kød er nu slet ikke så svært at håndtere som man skulle tro.

Kender du ikke en jæger, kan en dyrekølle købes hos din slagter, eller hos nogle fiske handlere.

Er dyrekøllen på frost, skal du beregne en dags tid, uden for køleskabet, for at tø den op, og et par dage hvis den skal tø op i køleskabet.

Man kan stege en dyrekølle med og uden ben. Denne opskrift er på en udbenet kølle, da benet bliver brugt til at koge sauce på.

4-5 pers

  • Ca. 3 kg dyrekølle med ben
  • 500 g brune champignon 
  • Frisk timian
  • En pose tørret 
  • 2 pakker i skiver
  • 1
  • og peber

Sauce:

  • 2
  • 2
  • 2 fed
  • Et par kviste timian
  • 50 g
  • 4 spsk olivenolie
  • 3 L rødvin 
  • En pakke Danablue skimmel
  • ½ L fløde
  • og peber
  • Hvis nødvendigt – sauce jævning 
  1. Tænd ovnen på 125 grader varmluft.
  2. Fjern forsigtigt alle de hvide sener som er på køllen, med en spids og skarp kniv. Vær omhyggelig, det betaler sig.
  3. Udben nu køllen ved at skære et snit ned langs benet med spidsen af kniven, og lad kniven følge benet rundt. Løsen kødet fra benet med kniven og fjern benet til sidst. Gem benet, og evt. stykker af kød, som måtte side på.
  4. Lad kødet ligge mens du sætter saucen over.
  5. Pil og del og groft.
  6. Skær gulerødderne i grove stykker.
  7. I en stor gryde, smeltes og olie.
  8. Svits løg, hvidløg, timian og i. Det må gerne få gode med farve.
  9. Kom benet op i gryden sammen med evt. kødrester – Det er nemmest hvis du knækker benet i knæledet inden.
  10. Svits benet godt af og tilsæt så rødvin.
  11. Lad saucen reducerer ved middel varme, ind til kødet er færdig stegt (ca. 3 timer)
  12. Nu tilbage til kødet. Den udbenet dyrekølle ligger nu som et fladt stykke kød, med “indersiden” opad.
  13. Drys frisk timian ud over indersiden.
  14. krydder med og peber.
  15. Hak svampene fint og rist dem godt af på en varm pande.
  16. Fordel svampene oven på kødet.
  17. Kom nu de tørret tranebær oven på svampene.
  18. Rul/fold kødet sammen, så du lukker timian, og tranebær inden i kødet.
  19. Pil og skær et i skiver og læg løgringene på midten af en bradepande. Der hvor køllen skal ligge.
  20. Læg skiver af over løgringene, og placer nu køllen oven på og bacon.
  21. Fold baconenderne rundt om køllen, og dæk også toppen af køllen med skiver.
  22. Hvis du har en lille sjat tilbage, kan du med fordel hælde det ud på bradepanden.
  23. Sæt køllen i ovnen med et stegetermometer i.
  24. Steg køllen i ca 3 timer eller til den har en kernetemperatur på 52 grader.
  25. Tag køllen ud af ovnen og lad den hvile, mens du laver saucen. Kødet skal have en kernetampretur på 56-58 grader før servering.
  26. Sig saucen fri for ben og grøntsager.
  27. Kog saucen hurtigt op, og tilsæt skimmelosten – vær ikke bange, osten bliver ikke gennemtrængende i smagen.
  28. Lad osten opløses i saucen, og tilsæt derefter fløde, men hold lidt af det tilbage, hvis du skal lave en jævning.
  29. Lad saucen simre, mens du rør.
  30. Smag til med og peber -Tip hvis du synes saucen mangler dybde i smagen, kan du tilsætte en lille smule ketchup.
  31. Er saucen for tynd, kan du jævne den med og fløde, eller alternativt, sauce jævner.
  32. Skær kødet forsigtigt ud, og server det med sauce og din valgte garniture.

Jeg serveret dyrekøllen til bagte kartofler, hvidløgsbomber og asparges med parmaskinke.

Opskriften på bagte kartofler og hvidløgsbomber finder du her :

Rosmarin bagte kartofler

Hvidløgsbomber

[envira-gallery id=”900″]

Velbekomme

Andre opskrifter

6 Comments

    1. Hej Finn
      Nej, du læste helt rigtigt. 3 liter rødvin, som reduceres over ca. 3 timer – der vil være ca.1,5 liter rødvin tilbage efter den har kogt i 3 timer. Hvilket giver en kraftig og meget smagfuld sauce, som blot skal have den sidste kærlighed i form af skimmel ost.

  1. Udbenet dyrekølle ..
    Du skriver ingen temp på ovn , men skriver steges i 3 timer?
    Tænker evt 150 gr. Eller hvad
    Vh Lene

    1. Hej Lene
      Der skulle gerne stå som punkt 1 at ovnen sættes på 125 grader.

      Skriv gerne igen, hvis du har yderligere spørgsmål ☺️

      Mange hilsner

      Linda

  2. Hej Linda, jeg har en udbenet krondyr-kalv-kølle på 1500 g. Hvor lang tid vil du mene jeg skal stege den ? Og skal der ikke mere væske ved under stegning, end en sjat rødvin ?
    På forhånd tak
    Oda

    1. Hej Oda.
      Jeg har desværre haft lidt problemer med min hjemmeside, og har derfor ikke set dit spørgsmål. Det beklager jeg meget.
      Du har jo nok alledere fundet svar på dit spørgsmål, men hvis ikke, er du velkommen til at kontakte mig igen.
      Mange hilsner
      Linda

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.