Fasaner kan du mere eller mindre få kastet i nakken, hvis du kender en jæger. Er du ikke så heldig, kan du købe dem for ca. 50-60 kr hos din slagter eller fiskehandel.
| | | |

Portvinsfasan med waldorfsalat og hasselbach kartofler

Portvins fasan er en dejlig vinter spise, og frembringer den lækreste portvinssauce.

Fasaner kan du mere eller mindre få kastet i nakken, hvis du kender en jæger. Er du ikke så heldig, kan du købe dem for ca. 50-60 kr hos din slagter eller fiskehandel.

Der er ikke voldsomt meget kød på en fasen, og derfor regner jeg en fasan pr. pers.

2 pers.

  • 2 fasaner
  • 2 gulerødder 
  • 2 løg
  • 2 fed
  • 8 dl hønsefond 
  • 4 dl portvin – og et glas til kokken
  • 4 dl æblemost 
  • 1 spsk timian 
  • 1 bundt
  • 150 g
  • 8 skiver
  • 1 spsk
  • 1 dl piskefløde
  • Mel eller maizena til jævning.
  • Salt og peber

Waldorfsalat:

  • 2 æbler
  • 200 g vindruer
  • 2 stængler bladselleri
  • 50 g valnødder
  • 2 dl piskefløde
  • 1 dl creme fraiche 
  • 2 spsk mayonnaise 
  • 1 /2 tsk
  • Salt

Hasselbach kartofler:


Fremgangsmåde:

  1. Skyl og rens fasanerne.
  2. Dub dem tørre med køkkenrulle.
  3. Rør hakket og halvdelen af smørret sammen, og gnid fasanerne med persillesmørret inden i.
  4. Svøb fasanerne med bacon, brug evt. kødnåle til at holde det på plads.
  5. Hak løg, hvidløg, og groft.
  6. Smelt resten af smørret i en stege gryde, stor nok til to fasaner.
  7. Brun fasanerne i smørret, på alle 4 sider
  8. Kom løg, hvidløg, og timian i gryden.
  9. Kom i gryden og tilsæt herefter så det dækker fasanerne.
  10. Lad fasaneren simre i en time.
  11. Imens fasanerne simre laves tilbehør.
  12. Skræl kartoflerne, og skær små tynde riller i dem med ca 3 mm. mellemrum, uden at skærer helt i gennem kartoflen.
  13. Skyld dem godt og tør dem i et rent viskestykke.
  14. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  15. Læg kartoflerne med rillerne opad, på en bageplade med bagepapir.
  16. Dryp ud over alle kartoflerne, og krydder med og salt.
  17. Sæt bagepladen i ovnen i ca. 40 min, eller til kartoflerne er gyldne og sprøde.
  18. Imens kartoflerne er i ovnen, laves waldorfsalat.
  19. Fjern kernehuset i æblerne og skær dem i tern. Kom dem i en skål.
  20. Skyl og rens bladselleri, og skær dem i fine tern, og kom med op til æblerne.
  21. Skyl og halver vindruerne, men tag et par stykker til side til pynt.
  22. Hak valnødder groft, med tag også her et par stykke til side til pynt.
  23. Kom vindruer og op til æblerne.
  24. Pisk fløden let, så den tykner.
  25. Bland fløde, creme fraiche, sukker, salt og sammen.
  26. Vend forsigtigt cremen sammen med frugt blandingen, og pynt med vindruer og valnødder.
  27. Nu er fasanerne færdig.
  28. Tag dem op af gryden med to gafler, og læg dem på et skærerbrat.
  29. Si kogevandet fra gryden, og kom den mængde du ønsker til sauce i en ren gryde. Gem resten af kogevandet som fond, til en anden god gang. Du kan evt. fryse det ned i isterning poser.
  30. Kog saucen op og tilsæt fløde.
  31. Er saucen for tynd, kan den jævnes.
  32. Smag saucen til med for at give lidt syrer til den ellers søde sauce.
  33. Skær fasanens lår og brystkød af.
  34. Servér fasan, kartofler, portvinssauce og waldorfsalaten.

Tips: Gulerødder, løg og evt. som har kogt sammen med fasanerne, salget fantastisk godt, og kan sagtens serveres sammen med kødet. Det har måske ikke den pæneste præsentation, men smagen er himmelsk.

Ønsker du et lille pift til dine hasselbach kartofler, kan du drysse lidt fintrevet over, inden de sættes i ovnen.

 

Velbekomme.

[envira-gallery id=”1194″]

 

 

 

Andre opskrifter

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.