Fastelavnsboller
Fastelavnsboller kommer i mange afskygninger, gammeldags, af wienerbrødsdej eller vandbakkelsesdej.
Hvis jeg skal vælge hvilken fastelavnsbolle jeg skal spise til en god kop kaffe, er en favorit nok den klassiske gammeldags fastelavnsbolle med vaniljecreme eller remonce.
Men der er nu også noget charmerende over en fastelavnsbolle af vandbakkelsesdej, men syltetøj, vaniljecreme og flødeskum. Hele pivtøjet – nu hvor vi er igang !!
Med denne opskrift kan du vælge at lave mange små hapser på størrelse med et æg eller gå all in, og lave 4-5 store fastelavnsboller som mere eller mindre kommer til at minde om et måltid.
Fyld
Er du til vaniljecreme, syltetøj eller flødeskum?
Skal det være almindeligt flødeskum eller blandet med bær eller syltetøj? og i så flad hvilken slags?
Mulighederne er mange, og det er kun fantasien der sætter grænser. Jeg er personligt ikke ret stor fan er flødeskum, så når jeg skal lave fastelavnsboller af vandbakkelsesdej, skal min være med Solbærmarmelade , vaniljecreme og en lille smule flødeskum rørt med solbærmarmelade.
Har du en klat æblemos i fryseren kan du også kom det din fastelavnsboller. Det ville give en god syrer til den søde kage.
Du får opskriften på vaniljecreme i denne opskrift, for lov mig lige at du ikke køber de der poser, du skal piske sammen med mælk – Du vil ikke fortryde, at du laver din egen.
Til denne opskrift kan du få 4-5 store eller 10-12 små fastelavnsboller.
Vandbakkelsesdej
Vaniljecreme
- 1 vaniliestang
- 3 æggeblommer
- 2 spsk sukker
- 2 spsk maizenamel
- 5 dl sødmælk
Forslag til fyld
- Solbærmarmelade
- Hindbærmarmelade
- Æblemos
- Piskefløde
- Piskefløde rørt med marmelade eller bær.
Pynt
- Flormelis
- Flødeskum
Fremgangsmåde
- Start med vaniljecremen, da den skal nå at køle af.
- Pisk æggeblommer og sukker til en luften masse.
- Tilsæt maizena og rør det godt sammen.
- Flæk vaniljestang, og skrab korn ud.
- Kom vaniljekorn og den tomme stang og i en gryde med mælk, og varm det op til kogepunktet.
- Når mælken er nået kogepunktet, fiskes vaniljestang på, og mælken hældes over æggemassen, og rør godt rundt.
- Kom blandingen tilbage i gryden og varm op mens du piske godt, indtil den tykner og bliver mere fast.
- Kom vaniljecremen i en skål og dæk cremenen til med husholdningsfilm – Læg filmen helt ned til cremen.
- Stil vaniljecremen i køleskabet indtil du skal bruge den til fastelavnsbollerne.
- Nu til vandbakkelserne.
- Kom smør og vand i en gryde og smelt det.
- Tilsæt mel og rør godt sammen, så det samler sig til en smørbolle.
- Fjern gryden fra varmen og vent 2-3 min, inden du tilsætter æg, lige ad gangen.
- Rør grundigt og med høj kraft ægget ud i dejen, inden du tilsætter mere æg.
- Når dejen er smidig og glat kommes den i en sprøjtepose med en glat tyl på ca. 18 mm.
- Smør en bageplade med smagsneutral olie, og sprøjt nu det ønskede antal og størrelse vandbakkelser ud på bagepladen.
- Bag dem i en 190 grader varm ovn i ca. 15 min for små kager og 25 min for store.
- OBS åben ikke ovnlågen før kagerne er færdige, eller falder de sammen.
- Tag dem ud af ovnen når tiden er gået, og de er fine gyldne.
- Lad dem køle HELT af på en rist, inden du skær dem over med en skarp kniv og fylder dem med din ønskede fyld og f.eks afslutter med flødeskum sprøjtet ned stjernetyl i kanten, og lidt på toppen.
- Server fastelavnsbollerne med det samme.

Jeg er egentligt ikke særlig vild med titlen “blogger” – jeg er jo bare en foodie.
Jeg elsker mad, elsker at fordybe mig i processen og udvikle nye opskrifter.
Jeg nyder at smage nye retter, tage dem til mig, og udvikle dem til min egen.
Jeg håber du vil finde min blog inspirerende, og måske udvikle dine egne retter.