Gløgg ekstrakt
Sikken voldsom trængsel og alarm, det er kold og man må gå sig varm – Eller… man kan lave sin egen gløgg ekstrakt og få varmen helt ind i knoglerne.
Der er så mange dejlige ting ved julen – og gløgg er helt sikkert en af dem. At samle familien til julehygge, gløgg, æbleskiver og småkager er for mig noget af det bedste ved julen.
Når det kommer til gløgg, må jeg indrømme at den færdigblandet i karton ikke kommer ind i mit hjem. Den købte udgave af gløgg ekstrakt er faktisk ganske udemærket, men i år fik jeg lyst til at være kreativ og lave min egen. En fordel ved dette er, at jeg selv er herre over hvilken alkohol ekstrakten er lavet på, og en anden klar fordel med den hjemmelavet udgave er, at du selv bestemme hvilke krydderier din gløgg ekstrakt skal smage af.

Ekstrakten skal trække 3 uger med krydderier, appelsinskiver og citron, hvorefter den sigs og kommes på flasker.
Gløgg ekstrakten kan holde sig længe grundet det høje indhold af sukker og alkohol, så hvis du er heldig kan du forlænge smagen af jul helt ind i det nye år – måske endda helt indtil påske!
Gløgg ekstrakten skal opbevares i tætsluttende flaske, mørk og koldt.

Når gæsterne kommer
I hyggelige selskab, eller en kold og mørk vinteraften varmer du en flaske vin i en gryde – men uden at den kommer op at koge. Tilsæt ca 1,5-2 dl gløgg ekstrakt til en flaske vin. Server gløggen i kopper med rosiner og mandelsplitter i.

Være dog lige opmærksom på at denne gløgg ekstrakt ikke er for børn og dem som skal køre hjem!!
ca. 1 L
- 200g rørsukker
- 200g brun farin
- 1 vaniljestang
- Saft fra 3 appelsiner
- 5 stjerneanis
- 4 kanelstænger
- 10 nelliker
- Frø fra 10 kardemommekapsler
- 5 tørret enebær
- 5 kaffebønner
- 30 g ingefær i skiver
- 1 citron i skiver – med skal
- 2 appelsiner i skiver – med skal
- 3 dl mørk rom
- 6 dl portvin
Fremgangsmåde
- Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekorn ud – bland dem med lidt sukker.
- Kom sukker, farin, vaniljestang, ingefær i skiver, appelsin saft, kaffebønner og alle krydderierne i en gryde.
- Varm det stille op til kogepunktet – og kog det i 5 min.
- Mens du venter på det kommer op at kog, kan du skære appelsiner og citron i tynde skiver – og skylle et stort patentglas eller andet glas med låg.
- Når sukkeret er opløst og kogt igennem, slukker du for varmen.
- Tilsæt nu alkohol og rør rundt.
- Læg skiver af appelsin og citron i glasset, og hæld ekstrakten over.
- Luk glasset, og stil det køligt i 3 uger.
- Efter 3 uger skal ekstrakten sis og kommes på skoldede flasker.
- Ekstrakten kan holde sig længe, grundet det høje indhold af sukker og alkohol.
Velbekomme

Jeg er egentligt ikke særlig vild med titlen “blogger” – jeg er jo bare en foodie.
Jeg elsker mad, elsker at fordybe mig i processen og udvikle nye opskrifter.
Jeg nyder at smage nye retter, tage dem til mig, og udvikle dem til min egen.
Jeg håber du vil finde min blog inspirerende, og måske udvikle dine egne retter.