lasagne
| |

Lasagne

I min lasagne kommer der altid revet og

Ligesom med kød sauce, mørbradgryde og pandekager, har hver familie sin helt egen opskrift på lasagne. Nogen bruger oksekød, andre kalv/flæsk. Nogen  bruger bechamel sauce andre  fortrækker mornay. Variationerne er mange, og her er mit bud.

Har jeg tiden til det, lader jeg altid min lasagne stå og trække et døgn. Det giver den bedste smag og konsistens – og på den måde er der også nem aftensmad, da alt arbejdet er lavet dagen før.

Bechamel eller Mornay?

Bechamel er en almindelig opbagt hvid sauce, hvilket mornay sauce egentligt også er, her har man blot tilsat ost. Jeg må indrømme, at jeg foretrækker mornay saucen. Det kan godt være den er en del mere usund, men smager er også det bedre – efter min smag.

Både bechamel og mornay sauce er ganske enkelt at lave, men har du ikke mod på at lave den selv, findes der nogle ret gode færdigproduceret varianter, som kan købes i de fleste dagligvare butikker.

Mad til flere dage

Lasagne er en af de retter jeg altid laver til flere dage, og smagen bliver kun bedre på 2. dagen. I en travl hverdag er det rart ikke skal skulle finde på mad hver dag, og lasagnen kan sagtens holde sig i køleskabet et par dage.

Du vil i denne opskrift se, at mængden af kød mv. er forholdvist stor, til gengæld kan 2 voksne og 2 børn spise af det i to dage. Jeg supplerer mængden af kød med og gulerødder, så jeg på den måde for en større mængde kød sauce, og samtidig tilsat lidt grøntsager, til en ellers fed ret.

4 pers x 2

Kød sauce

Mornay sauce

  • 25 g
  • 3 spsk
  • ca 5 -8 dl minimælk
  • 200 g revet ost – f.eks. emmentaler, eller gouda – du kan også blande
  • 1 tsk muskatnød
  • Salt og

Fremgangsmåde

Kød sauce

  1. Pil og hak og
  2. Svits og i en gryde med olivenolie.
  3. Tilsæt bacon og brun det let.
  4. Kom kødet i og brun det godt.
  5. Imens rives rulerødder og fint.
  6. Når kødet er brunet, tilsættes grøntsagerne og det hele vendes godt rundt.
  7. Kom de hakket ved og rør rundt.
  8. Tilsæt og engelsk sauce.
  9. Lad kød sausen simre 10 min. og smag derefter saucen til.
  10. Nu skal mornay saucen laves – ønsker du en bechamel skal du undlade at tilsætte ost.

Mornay sauce

  1. Smelt smøret i en gryde, og kom derefter melet i.
  2. Rør godt rundt, så melet opsuger alt smøret og bliver til en dej altid konsistens.
  3. Svits melbollen lidt af i nogle minutter, inden mælken tilsættes.
  4. Kom mælk i gryden lidt af gangen og pisk godt til. Melet vil hurtigt suge mælken, og så skal du være klar med mere mælk. det er vigtigt at du pisker hele tiden, eller vil saucen klumpe, så pisk pisk pisk pisk pisk..
  5. Når du har brugt alt mælken, eller du har opnået den ønskede konsistens, tilsættes osten.
  6. Rør godt rundt mens osten smelter. Saucen kan godt blive en anelse mere tyk nu hvor osten er tilsat. Du kan tilsætte mere mælk hvis du synes den er for tyk.
  7. Krydr med salt, peber og muskatnød.

Samling af lasagne

  1. Nu skal lasagnen lægges sammen.
  2. Find et stort ildfast fad og kom først en tyndt lag kød sauce i bunden.
  3. Læg derefter over.
  4. Kom et nyt lag kød sauce på og derefter mornay sauce.
  5. Læg et nyt lag på og fortsæt sådan indtil der ikke er mere sauce.
  6. Slut af med et lag kød og mornay sauce.
  7. Top lasagnen med en god revet ost, og stil den på køl – gerne til dagen efter, eller min 1 time.
  8. Tænd ovnen på 200 grader.
  9. Sæt lasagnen i ovnen i ca. 45-50 min.

Velbekomme

 

Andre opskrifter

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *