Tarte Tatin
Æbler, karamel og butterdej – med få simple ting kan du trylle en smuk og lækker Tarte Tatin frem.
Der er ikke mange ingredienser der skal til, for at bikse en Tarte Tatin sammen. De fleste af ingredienserne har du måske allerede i skabet?
Tarte Tatin er en fransk æbletærte som efter sigende skulle være opkaldt efter søstrene Tatin. Der går flere historier om hvordan tærten blev til, men det siges at tærten blev så populær, at den blev et fast punkt på menuen hos Maxim’s, en af de ældste restauranter i Frankrig.

Om tærten opstod ved et tilfælde, eller om opskriften gik i arv efter søstrenes far, ved jeg ikke. En ting er dog sikkert – det er en skøn æble dessert, som går utroligt godt med en lille klat is til.
Klog af skade
Når du laver Tarte Tatin skal du bruge en pande som kan gå i ovnen, og gerne med en god teflon belægning, så de karamelliserede æbler ikke hænger fast.
Men men men… vær nu forsigtig når du skal håndtere panden, efter den har været i ovnen – første gang jeg lavede Tarte Tatin, fik jeg taget panden ud af ovnen, og vendt den fint med en grydelap om håndtaget. I min begejstring over hvor flot tærten var blevet, glemte jeg at panden lige var taget ud af ovnen, og tog fat om håndtaget for at flytte panden denne gang UDEN grydelap!! Nøj hvor gjorde det ondt, og jeg måtte side resten af aftenen med hånden i koldt vand.




4 pers.
- 6-8 æbler
- Korn fra 1 vaniljestang
- 2-3 dl sukker
- 1 spsk smør
- 1 rulle butterdej
- is til servering – jeg bruger salt karamel is eller vanilje
Fremgangsmåde:
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Skræl æblerne, fjern kernehus og skær dem i både af ½t il 1 cm tykkelse.
- Flæk og skrab korn fra en vaniljestang ud.
- Bland vaniljekorn med lidt sukker.
- Drys sukker og vaniljekorn ud på en pande som kan tåle at komme i ovnen. Sukkeret skal ligge i et tyndt jævnt lag, så om du skal bruge 2 eller 3 dl sukker, kommer an på din pandes størrelse.
- Varm sukkeret op til det smelter helt og tilsæt så smør.
- Rør smørret godt rundt i sukkeret.
- Tag panden af varmen, og fordel nu æblebådene i ét lag. Læg dem evt. i et pænt mønstre.
- Når det første lag af æbler er lagt ned i karamellen, kan du lægge de sidste æbler på. Disse behøver ikke blive placeret i mønstre.
- Læg nu butterdejen over æblerne, og pres dejen lidt ned rundt i kanten af panden.
- Stik lidt huller i dejen, og sæt den i ovnen i ca. 25 min. til butterdejen er gylden og sprød.
- Tag panden ud af ovnen – HUSK grydelap!!!
- Skær evt. dejen fri for kanten af panden, inden du lægger et fad/tallerken over panden, og i en hurtig bevægelse vender tærten rund og ud på fadet.
- Server tærten med is og en kop kaffe.
Velbekomme

Jeg er egentligt ikke særlig vild med titlen “blogger” – jeg er jo bare en foodie.
Jeg elsker mad, elsker at fordybe mig i processen og udvikle nye opskrifter.
Jeg nyder at smage nye retter, tage dem til mig, og udvikle dem til min egen.
Jeg håber du vil finde min blog inspirerende, og måske udvikle dine egne retter.