Varme hveder
Varme hveder med tandsmør, er en hyggelige tradition på Store Bededag
Store bededag er en helligdag som altid falder fjerde fredag efter påske, og blev indført for at samle flere bods -og faste dage på en dag. Dagen før Store bededag ringede kirkeklokkerne for at varsle bededagen. Det betød, at man ikke måtte udføre arbejde før morgendagens kirkelige handlinger var udført, for at sikre at kirkegængerne mødte ædru og udhvilet op i kirken. Det betød også, at bagerne ikke måtte bage brød før hen af aften, og derfor bagte han hveder som folket kunne købe og varme på Store Bededag.
Varme hveder er altså ikke en religiøs tradition, men en praktisk foranstaltning.
I min opskrift bruger jeg kærnemælk i stedet for sødmælk. Generelt bruger jeg altid kærnemælk i bagværk, da jeg synes det giver en mere luftig og lækkert resultat.
Jeg har også valgt at bruge manitoba i denne opskrift. Kan du ikke skaffe manitoba mel, kan du sagtens kun bruge almindelig hvedemel.
4 pers
- 25 g gær
- 2 dl kærnemælk
- 250 g manitoba mel
- 200 g hvedemel
- 50 g blødt smør
- 1 æg
- 1 tsk salt
- 1 spsk sukker
- 1 spsk støt kardemomme
Fremgangsmåde
- Lun mælken forsigtigt i mikro ovnen til den er lunken. Giv den ikke for lang tid, så skiller den.
- Opløs gæren i den lune mælk, og kom det i røremaskinen.
- Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme.
- Kom skiftevis lidt mel og smør i, og ælt dejen smidig – det tager ca. 7-10 min.
- Er dejen stadig klistret og ikke har slippet skålen, kan du tilsætte lidt mere mel.
- Dejen skal være smidig og glat.
- Stil dejen til hævning med et rent viskestykke over i ca 1 time.
- Tænd ovnen på 200 grader.
- Ælt dejen godt igennem og form 4 til 6 lige store boller.
- Læg bollerne med 1 cm. mellemrum i et ildfast fad, og lad dem hæve yderligere 30 min.
- Pensel bollerne med lidt mælk (ikke kærnemælk) og bag bollerne i ca 20 min.
- Lad bollerne køle lidt af og server dem med koldt smør.
Velbekomme.

Jeg er egentligt ikke særlig vild med titlen “blogger” – jeg er jo bare en foodie.
Jeg elsker mad, elsker at fordybe mig i processen og udvikle nye opskrifter.
Jeg nyder at smage nye retter, tage dem til mig, og udvikle dem til min egen.
Jeg håber du vil finde min blog inspirerende, og måske udvikle dine egne retter.