varme hveder til store bededag
| |

Varme hveder

Varme hveder med tandsmør, er en hyggelige tradition på Store Bededag

Store bededag er en helligdag som altid falder fjerde fredag efter påske, og blev indført for at samle flere bods -og faste dage på en dag. Dagen før Store bededag ringede kirkeklokkerne for at varsle bededagen. Det betød, at man ikke måtte udføre arbejde før  morgendagens kirkelige handlinger var udført, for at sikre at kirkegængerne mødte ædru og udhvilet op i kirken. Det betød også, at bagerne ikke måtte bage før hen af aften, og derfor bagte han hveder som folket kunne købe og varme på Store Bededag.

Varme hveder er altså ikke en religiøs tradition, men en praktisk foranstaltning.

I min opskrift bruger jeg i stedet for sødmælk. Generelt bruger jeg altid kærnemælk i bagværk, da jeg synes det giver en mere luftig og lækkert resultat.

Jeg har også valgt at bruge manitoba i denne opskrift. Kan du ikke skaffe manitoba mel, kan du sagtens kun bruge almindelig hvedemel.

4 pers

Fremgangsmåde

 

  1. Lun mælken forsigtigt i mikro ovnen til den er lunken. Giv den ikke for lang tid, så skiller den.
  2. Opløs gæren i den lune mælk, og kom det i røremaskinen.
  3. Tilsæt æg, salt, og kardemomme.
  4. Kom skiftevis lidt og i, og ælt dejen smidig – det tager ca. 7-10 min.
  5. Er dejen stadig klistret og ikke har slippet skålen, kan du tilsætte lidt mere mel.
  6. Dejen skal være smidig og glat.
  7. Stil dejen til hævning med et rent viskestykke over i ca 1 time.
  8. Tænd ovnen på 200 grader.
  9. Ælt dejen godt igennem og form 4 til 6 lige store boller.
  10. Læg bollerne med 1 cm. mellemrum i et ildfast fad, og lad dem hæve yderligere 30 min.
  11. Pensel bollerne med lidt mælk (ikke kærnemælk) og bag bollerne i ca 20 min.
  12. Lad bollerne køle lidt af og server dem med koldt smør.

Velbekomme.

Andre opskrifter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.